Przekaż nam 1,5% podatku. Wpisz nasz KRS 0000 220 518 w swoim zeznaniu podatkowym lub skorzystaj z darmowego programu do rozliczenia PIT

Zabrze: wolontariusze ruszyli z pomocą dla 850 osób

Dzięki wolontariuszom filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Zabrzu do osób potrzebujących w roku 2012 trafiła żywność o wartości ponad 200 tys. zł. Filia kontynuuje tę pomoc w 2013 roku, i obecnie obejmuje nią aż 850 osób.

– Najbardziej cieszy mnie fakt, że nasi podopieczni są zadowoleni z otrzymywanego wsparcia – mówi kierownik filii ChSCh w Zabrzu Jan Brzuś. – Artykuły spożywcze otrzymujemy przede wszystkim w ramach PEAD, wsparcia żywnościowego dla najuboższych mieszkańców Unii Europejskiej. Trafiają one do nas za pośrednictwem Śląskiego Banku Żywności. Asortyment produktów jest bardzo szeroki i obejmuje m.in. mleko, mąkę, makaron, ryż, konserwy, dżem czy olej. Nasi podopieczni wymienią się przepisami, by jak najlepiej wykorzystać otrzymaną żywność. Osoby uprawnione do odbioru tej pomocy typuje Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie – opowiada.

W 2012 r. po odbiór artykułów spożywczych co miesiąc zgłaszało się 737 osób. Teraz ich liczba wzrosła do 850. Działalność dwóch punktów wydawania żywności ChSCh działających w Zabrzu wspiera Urząd Miasta, finansując m.in. częściowo transport produktów z banku żywności.

– Trzy razy w roku uczestniczymy w zbiórkach w sklepach organizowanych przez Śląski Bank Żywności. To szansa na otrzymanie dodatkowych artykułów dla naszych podopiecznych – mówi Jan Brzuś.

Wolontariusze szacują, że każda z 850 potrzebujących osób otrzyma od nich w tym roku w sumie 71 kg jedzenia.

– Osób potrzebujących wsparcia jest o wiele więcej – podkreśla Jan Brzuś.

Czytaj więcej o pomocy żywnościowej.

Czytaj więcej o pomocy osobom ubogim.

Tekst: Justyna Libera

Zapisz się na Newsletter
Chrześcijańska Służba Charytatywna
ul. Foksal 8
00-366 Warszawa
Telefon:
(22) 31 31 425
E-mail:
biuro@bliskoserca.pl
Facebook
YouTube
Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij